Unii dintre noi au obiceiul sa se bronzeze pe timpul verii, iar intrebarea cea mai frecventa este acum: Cum ne protejam corect fata de soare? Caracteristicile SPF-ului (protectia solara), cum au evoluat produsele pe piata si sfaturi practice despre cum să ne expunem la soare si cum sa folosim produsele de protectie solara sunt cercetarile noastre principale pentru a raspunde la aceasta intrebare.
Ce trebuie sa stii despre radiatiile ultraviolete
Radiatile ultraviolete (UV) ale soarelui sunt importante pentru noi pentru ca au un efect benefic asupra producţiei de vitamina D si ne ajuta sa ne bucuram de zile frumoase. In acelasi moment, expunerea excesiva la UV poate avea consecinte negative pentru sanatate, cum ar fi arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii si cancerul de piele. Exista doua tipuri de radiatii UV importante pentru sanatatea noastra: radiatiile UVA si UVB.
- UVA este responsabila pentru imbatranirea si degradarea pielii.
- UVB presupune cea mai mare parte a arsurilor solare si poate contribui chiar si la aparitia cancerului de piele.
Care este factorul de protectie?
Factorul de protectie (SPF) este un sistem de masurare a gradului de protectie a unui produs de protectie solara impotriva arsurilor solare produsa de razele UVB. Cu cat este mai mare SPF-ul, cu atat mai multa protectie ofera produsul impotriva arsurilor solare. De obicei, se recomanda ca produsele de protectie solara sa aiba un factor de protectie SPF intre 30 si 50. Unele produse de protectie solara au si protectie UVA, insa aceasta nu este in mod general masurata prin SPF.
Durata recomandata de expunere la soare
Durata corecta de expunere la soare depinde de:
- Tipul dvs. de piele
- Gradul de razele in acel moment.
- Dozaj SPF folosit.
Se recomanda expunerea moderata a pielii la soare in mod regulat (cu exceptia celor cu piele deschisa la culoare sau sensibila). Exista doua momente importante pentru a va proteja impotriva radiatiilor UVA si UVB care se gasesc in mod normal in timpul zilei intre orele 11 si 15. Utilizati un particul de protectie solara deoarece blocheaza majoritatea razelor UVA si UVB.
Mituri despre bronzare si protectia solara
Paradoxal, multi oameni au intrebuintari gresite atunci cand vine vorba despre bronzare si protectie solara si exista multe mituri despre acest subiect. Vom discuta pe scurt cateva dintre acestea mai jos.
Mitul 1: Daca este noros, nu este nevoie sa ma expun la soare
Multe persoane considera ca daca este noros, exista o protectie impotriva razelor UVA si UVB. In realitate, acest lucru nu este adevarat. Radiatiile UVB sunt blocate partial de nori, insa radiatiile UVA pot patrunde chiar si atunci cand sunt nori. Acest lucru inseamna ca puteti fi ars chiar si atunci cand soarele nu este prezent.
Mitul 2: Am nevoie doar de o aplicare de protectie solara pe zi
Unele persoane considera ca daca aplica un strat de protectie solara, acesta va dura intreaga zi. Din pacate, acesta nu este adevarat. Exista trei lucruri pe care le veti recomanda:
- Reaplicati protectia solara in functie de indicatiile de pe ambalaj.
- Reaplicati protectia solara de fiecare data dupa ce faceti baie.
- Aplicati mai multe straturi de protectie solara pe parcursul zilei.
Mitul 3: Protejati-va doar pe timpul zilei
Unele persoane nu se gandesc sa se protejeze intre orele 11 si 15 cand UVB este la varf, ci doar in alte momente ale zilei. UVA poate fi prezent in orice moment al zilei, prin urmare veti trebui sa folositi produse de protectie solara pe toata durata zilei.
Mitul 4: SPF-ul mare inseamna protectie mare
O alta confuzie comuna referitoare la protectia solara este ca un SPF foarte mare ofera o protectie mai mare. Produsul cu cea mai mare protectie solara este SPF 50, care blocheaza 98% din raze UVA si UVB. Cu toate acestea, nu toti oamenii au nevoie sa foloseasca un astfel de SPF, ci doar persoanele mai deschise la culoare si sensibile la lumina directa a soarelui.
Concluzie
Bronzarea si protectia solara sunt la fel de importante pentru pastrarea sanatatii pielii si a corpului nostru. Important este sa eviti arsurile solare, care nu sunt deloc sanatoase, si sa folosesti produse de protectie solara care sa iti ofere protectie impotriva razelor UVA si UVB. De asemenea, trebuie sa te bronzezi si sa iti expui pielea la soare in mod moderat. Acest lucru inseamna sa iei pauze regulare si sa folosesti produse de protectie solara.