Pielea frumoasă este dezideratul oricărei femei. Din nefericire, nu oricine se poate lăuda cu o piele fără cusur. Există un procent mic de femei cu piele sănătoasă și superbă, care nu trebuie să o corecteze, însă există și femei care sunt nevoite să folosească o bază adecvată de machiaj pentru a ascunde defectele. Chiar și manechinele și actrițele celebre își încep rutina de machiaj cu acest produs. Acesta este secretul tenului perfect. Dacă doriți ca machiajul dumneavoastră să arate precum cel al celebrităților – asigurați-vă, în primul rând, că aveți un primer bun.
Ce este primerul de machiaj?
Un primer (bază de machiaj) este un produs cosmetic special. Acesta se aplică pe piele înaintea fondului de ten și a pudrei.
În felul acesta, pielea capătă o culoare frumoasă și sănătoasă, devine netedă și uniformă, matifiată sau luminoasă (în funcție de nevoile tenului). Primerul de machiaj are capacitatea de a ascunde imperfecțiunile tenului și de a-i accentua calitățile.
Cum funcționează un primer de machiaj?
Primerul de machiaj are rolul de a mări rezistența fondului de ten și de a menţine cosmeticele într-o condiţie optimă la nivelul pielii. În plus, are multe alte proprietăți: în funcție de tipul de ten, primerul poate hidrata, lumina, îmbunătăți culoarea, matifia și chiar… întineri pielea (multe baze de machiaj destinate tenului matur pot camufla ridurile).
Totodată, primerul de machiaj are și proprietăți de îngrijire a pielii. Produsul hrănește pielea, protejează împotriva efectelor adverse ale vântului, soarelui sau gerului, previne scăderea nivelului de hidratare, reduce porii dilatați, sigilează vasele de sânge (în cazul pielii capilare). Cel mai bun primer conține îngrediente de îngrijire de cea mai bună calitate: peptide, colagen, vitamine (A, C, E), o serie de extracte de plante și minerale.
Primer de machiaj – tipuri
- Primer de machiaj cu silicon – perfect pentru tenul matur, ascunde ridurile, netezește textura pielii. Se combină ușor cu fondurile de ten ușoare și cele pe bază de apă, este bine absorbit și nu lasă o peliculă grasă pe suprafața tenului. În plus, se potrivește tenului mixt sau gras.
- Primer de machiaj pe bază de ulei – funcționează similar celui cu silicon, creând un strat protector care acționează precum un scut împotriva factorilor externi; ingredientele sale principale sunt uleiurile naturale, prin urmare, produsul este perfect pentru îngrijirea tenului uscat, sensibil și normal. Uleiul de jojoba și cel de cocos sunt, de asemenea, optime pentru tenul gras, mixt sau acneic. Primerele pe bază de ulei sunt perfecte pentru fondurile de ten ușoare (inclusiv fondurile de ten cu minerale).
- Primer de machiaj pe bază de glicerină – este perfect pentru utilizarea împreună cu fonduri de ten pe bază de apă și cu o formulă ușoară. Este potrivit tuturor tipurilor de ten. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că nu se combină cu fondurile de ten minerale, deoarecele substanțele de bază se vor separa la nivelul pielii.
- Primer de machiaj sub formă de gel – este ideal persoanelor cu ten gras sau mixt: nu creează o peliculă grea, uleioasă pe piele, reduce vizibilitatea porilor, uniformitează textura pielii și o protejează împotriva uscării și iritațiilor; este ideal pentru aproape toate tipurile de fond de ten, cu consistență și tip de acțiune diferite.
- Primer de machiaj solid – această bază este destinată doar tenului gras: matifiază perfect pielea, deoarece conține aluminiu, talc și siliciu. Reduce vizibilitatea porilor și menține aspectul mat al tenului o perioadă lungă de timp.
- Primer de machiaj cremos – acest tip se adresează, cel mai adesea, persoanelor cu ten uscat sau obosit; de cele mai multe ori, primerul cremos se prezintă sub forma unei paste albe, lichide, infuzate cu particule perlate. Conferă luminozitate pielii, camuflează decolorările, reflectă lumina, făcând fața să arate mai netedă și mai odihnită. Reduce vizibilitatea zonelor de piele uscată de pe față.
Primere colorate – proprietăți
Un capitol ”separat” în domeniul cosmeticii este rezervat primerelor de machiaj colorate. Acestea sunt produse specializate, acest lucru însemnând că sunt concepute pentru a rezolva o problemă specifică a pielii. Adesea, acestea combină caracteristicile unui primer și cele ale unui corector, deoarece rolul acestora este de a ascunde imperfecțiunile, decolorările, vânătăile, zonele îngălbenite și pigmentarea neuniformă. Fiecare culoare de primer rezolvă a problemă diferită de piele:
- Primerul de machiaj galben – este perfect pentru acoperirea tonurilor albăstrii ale pielii: optim pentru camuflarea zonelor de piele închise de sub ochi, acesta va intensifica subtil strălucirea tenului rece cu pete violete sau vene vizibile.
- Primerul de machiaj roz – conferă luminozitate și o culoare sănătoasă pielii, face ca textura pielii să arate uniform, iar fața va căpăta un aspect proaspăt și odihnit; totodată, primerele roz asigură un nivel corespunzător de hidratare; primerul roz este ideal pentru tenul tern, lipsit de strălucire și obosit.
- Primerul de machiaj verde – acest tip de primer va neutraliza decolorările roșii de pe față. Se potrivește perfect tenului predispus la iritații, cu obraji care devin roșii. Produsul reduce vizibilitatea venelor asemănătoare unei pânze de păianjen în cazul pielii capilare.
- Primerul de machiaj violet – este perfect pentru revigorarea rapidă a pielii după o noapte nedormită, după un eveniment important sau după zile pline de tensiune și stres. Primerul violet neutralizează tonurile galbene de pe piele și ascunde perfect decolorarea produsă de pigmentarea neuniformă.
Cum se alege un primer de machiaj?
Atunci când vă alegeți un primer de machiaj, determinaţi ce tip de ten aveți și ce anume vreți să acoperiți sau să ascundeți cel mai mult. Simțiți nevoia să vă matifiați pielea sau să o neteziți pentru a distrage atenția de la riduri? Sau poate aveți în permanență un ten obosit, lipsit de strălucire? Multe femei aleg o varietate de primere în mai multe nuanțe (spre exemplu, primer galben pentru zona de sub ochi, primer verde pentru obraji iritați și roșii, matifiant pentru zona de mijloc a feței, și așa mai departe). Cel mai important aspect este că primerul își va îndeplini rolul și conține ingrediente pentru îngrijirea pielii.
Cum se aplică un primer?
Aplicați primerul exact la fel cum aplicați o cremă de față. Rețineți că e suficient să folosiți puțin produs pentru a acoperi întreaga față. Întindeți primerul, aplicându-l din partea centrală a feței spre părțile laterale: către urechi, maxilar, frunte.
Lasă un răspuns